[...] , idealne na braki w diecie. Casein 100- Idealne białko na noc ze względu na to że bardzo wolno się wchłania, idealne żeby zapobiec nocnemu katabolizmowi. Najlepsze źródła wysokiej jakości białka : Jajka Mleko Mięso , ryba Fasola sojowa. NISKO WARTOŚCIOWE BIAŁKA Zazwyczaj brakuje im jednego lub więcej niezbędnych aminokwasów. nazywane [...]
zacznijmy od tego ze - jezeli chodzi o mnie - na noc jem tylko bialko suple - inne suple - biore w 90% w okresie okolotreningowym tzn. przed/na/po jesli 'wpada' cos w innych porach to jest przewaznie bialko moze i inni biora suple na noc ale jak pisalem ja pije tylko bialko z prochu + bialko z pozywienie (jajka/twarog)+fat wiec jesli nawet [...]
[...] (nie może być on ani zbyt mały ani zbyt duży), to kolejnym krokiem będzie dostarczenie energii i budulca. Energia to oczywiście węglowodany i tłuszcze. Najlepsze źródła węglowodanów: kasze, ryże, makarony, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo Najlepsze źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, orzechy, awokado, tłuste ryby (które są także [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
[...] - rzeczywiście mogą sprawiać ‘zły’ wizerunek. Nadmierne ich spożycie prowadzi do miażdżycy, i niektórych chorób nowotworowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe : Ich główne źródła to oliwa z oliwek i olej rzepakowy pozbawiony kwasu erukowego. Tu występuje odwrotny efekt - Zapobiegają miażdżycy i obniżają frakcję LDL (potocznie ‘złego [...]
[...] złożone : dłużej się wchłaniają, niższy indeks glikemiczny, błonnik (dłużej jesteśmy nasyceni, nie odczuwamy nagłego ssania jak to jest w przypadku cukrów prostych). Główne źródła: ciemne pieczywo, ciemny makaron, ciemny ryż Złe cukry – proste: wysoki indeks glikemiczny powoduje że cukier uwalnia się znacznie szybciej. Odczuwamy głód ponieważ [...]
======== Wiek: 17 Waga: 72,5kg Wzrost: 181,5cm Trening: 3 razy w tygodniu po ok 45-60minut OK PRZYJALEM DO WIADOMOSCI. =================== Zapotrzebowanie na btw B - 2-2,5g/kg OK W - 5-5,5g/kg ZALOZENIE - OK - ALE TO WYJDZIE "W PRANIU" T - 1,5g/kg OK CHOC MOIM ZDANIEM WYSTARCZY TROCHE MNIEJ (PAMIETAJ ABY ZRODLA BYLY DOBRE ) [...]
[...] danego produktu. Warto też wspomnieć o alergenach - jedząc ten sam produkt białkowy przez dłuższy czas, narażamy się na wystąpienie alergii pokarmowej. Ograniczając źródła pożywienia do jednego rodzaju produktu narażamy się na niedobory niektórych substancji i wysoką podaż substancji antyodżywczych jednego typu. Składniki antyodżwycze [...]
[...] i rekordowa zawartość leucyny pobudza wydzielanie hormonów anabolicznych (min. insuliny) i wspomaga syntezę protein mięśniowych o wiele silniej niż pozostałe popularne źródła protein. W składzie preparatu znajdują się także specyficzne tylko dla tego źródła protein składniki. Izolat serwatki zawiera liczne peptydy (krótkie fragmenty [...]
[...] posiłku białkowe produkty (to również wspomaga kontrolowanie apetytu). W Twojej rozpisce brakuje tym samym odpowiedniej porcji białka do obiadu. Dodatkowo jaki ryż? Jako źródła węglowodanów proponuję przede wszystkim makaron durum, ryż brązowy i pieczywo razowe. Warto uwzględnić kurczaka jako tanie źródło białka (jak na mięso). Mało masz [...]
Od pewnego czasu stosuje w każdym posiłku stałym 4 źródła białek Przykład 75gr białka jaj 7,5gr białka 35gr piersi kurczaka 7,5gr białka 35gr mięso czerwone chude 7,5gr białka 30gr makreli lub dorsza lub tuńczyka 7,5gr białka Kiedyś robiłem cały posiłek z jednego typu Następnym posiłku inny rodzaj alle też tylko jeden Czy stosując 4 źródła [...]
[...] prostych o dużej zawartości cukrów należy szczególnie nikać przed i po treningu. Najnowsze badania wykazały i ujawniły większe niż do tej pory myślano różnice między źródłami węglowodanów jeśli chodzi o szybkość, z jaką zostają przetworzone w glukozę (np. kartofle powodują szybki wzrost cukru). Im wyższa jest stawka glicemiczna, tym [...]
[...] trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania się ciepła, zdecydowanie przyczynia się do wykorzystania zapasów tkanki tłuszczowej jako źródła energii. W celu zrozumienia zjawiska energochłonnego trawienia białek proponuję zjedzenie, bez popijania, sporego kawałka smacznie przyrządzonego mięsa i dla [...]
[...] prostych o dużej zawartości cukrów należy szczególnie nikać przed i po treningu. Najnowsze badania wykazały i ujawniły większe niż do tej pory myślano różnice między źródłami węglowodanów jeśli chodzi o szybkość, z jaką zostają przetworzone w glukozę (np. kartofle powodują szybki wzrost cukru). Im wyższa jest stawka glicemiczna, tym [...]
[...] trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania się ciepła, zdecydowanie przyczynia się do wykorzystania zapasów tkanki tłuszczowej jako źródła energii. W celu zrozumienia zjawiska energochłonnego trawienia białek proponuję zjedzenie, bez popijania, sporego kawałka smacznie przyrządzonego mięsa i dla [...]
[...] antyku przypadają również pierwsze próby typowego „dopingu" hormonalnego. Podawano sportowcom wyciągi z: jąder baranich, byczych lub końskich, słusznie upatrując w nich źródła męskości, witalności i siły. Innym ciekawym środkiem wspomagającym, stosowanym już w czasach nowożytnych, był czosnek. Zaobserwowano, że stosowany w dużych ilościach, [...]
Od pewnego czasu stosuje w każdym posiłku stałym 4 źródła białek Przykład 75gr białka jaj 7,5gr białka 35gr piersi kurczaka 7,5gr białka 35gr mięso czerwone chude 7,5gr białka 30gr makreli lub dorsza lub tuńczyka 7,5gr białka Kiedyś robiłem cały posiłek z jednego typu Następnym posiłku inny rodzaj alle też tylko jeden Czy stosując 4 źródła [...]
WITAMINY H K PP WITAMINA H Inne nazwy: biotyna, koenzym R. Witamina H należy do witamin z grupy witamin B, a więc rozpuszczalna w wodzie. Witamina ta pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii. Wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, [...]
[...] osobno (drugi pojemnik) 4 białka i 1 żółtko jaj Wartość odżywcza: B - 40g (w tym 22g roślinnego) W - ok. 95g T - ok. 35g Kaloryczność - ok.870 kcal STARAĆ SIĘ JEŚĆ : źródła węglowodanów: ryż biały - brązowy makarony płatki owsiane kuskus wafle ryżowe (czyste bez dodatków) razowe pieczywo gotowane warzywa miód owoce źródła białek: [...]
niepoprawny mail zawsze mozna poprawic w opcjach ;) skoro jestes totalnie zielony polecam zainteresowac sie tym programem, proawdzonym przez specjaliste w dziedz. kulturystyki: http://www.sfd.pl/temat104858/ oraz jako lektura obowiazkowa : http://www.sfd.pl/temat36416/ na silownie radzilbym sie zapisac odrazu, wiadomo nikt odrazu nie przenosi [...]